Tore Strindberg som medaljgravör – Birgitta Sandström

En ny och sällsynt vacker bok leder in i den fascinerande miniatyrvärlden som finns att upptäcka i Tore Strindbergs rika produktion av medaljer. Boken är resultatet av en ljuvlig forskningsinsats av Birgitta Sandström! 

Boken rymmer en omfångsrik illustrerad och kommenterad förteckning av Tore Strindbergs medaljer och smycken, samt den hittills utförligaste biografin som publicerats. 

Från baksidestexten: 

TORE STRINDBERG (1882-1968) var skulptör. Han är känd genom många verk för offentlig miljö som t.ex. den stora brunnen på Järntorget i Göteborg invigd 1927 och den välkända "Krokus". Han studerade skulptur vud Konstakademien från 1902, men hade redan innan dess lärt sig gravörkonsten på Myntverket i Stockholm. Kärleken till konsten i det lilla formatet lämnade honom aldrig och parallellt med skulptur arbetade han livet igenom med medaljkonst och skapade ungefär 90 medaljer. De kännetecknas av genomtänkt komposition och en tilltalande 1920-talsklassicism i linjen.

BIRGITTA SANDSTRÖM är fil. dr i konstvetenskap och författare. Hon var 1989-2006 chef för Zornmuseet i Mora. Hon har publicerat många arbeten om Zorn och hans tid, senast en biografi om Emma Zorn 2014. För omkring tio år sedan upptäckte hon medaljen som konstart och fascinerades av de tre delar som sammanställs och formas i relief för att ge medaljen dess unika utseende: åtsida, frånsida och en kalligrafiskt utformad text.

Beställ Tore Strindberg som medaljgravör:

Boken kostar 200 kr inkl. moms + 55 kr porto och distribueras av författaren: bsandstrom(a)telia.com
Mobil: 070 792 13 35.

Tore Strindberg som medaljgravär
Diana
Tore Strindberg